Gemista, cel mai popular aperitiv de vară



Legume umplute cu orez și mirodenii la cuptor

 ”Gemista” (Γεμιστά), pronunțat ”Iemista” și însemnând „umplut” în greacă, este felul de mâncare care nu poate lipsi din meniul niciunui restaurant tradițional cretan. Acest popular și delicios preparat rustic, constând în  roșii și ardei umpluți cu orez și ierburi aromate, coapte la tavă într-un sos de roșii împreună cu felii de cartofi, este alegerea perfectă pentru un aperitiv ușor, în zilele călduroase de vară.

 Pentru Gemista se folosesc în special ardei grași verzi și roșii mai mari, scobite de miez, dar se pot umple și alte legume precum dovlecei sau vinete.  Există mai multe versiuni, dar cea mai des întâlnită este Gemista vegetariană, în care umplutura este realizată dintr-un amestec de orez, ceapă, dovlecei, usturoi, bulion și ierburi aromate precum oregano, busuioc, pătrunjel  și mentă proaspătă. Opțional, se pot adăuga în compoziție brânză Feta mărunțită, felii de măsline Kalamata, ciuperci feliate, boabe de năut sau spanac  tocat. Pentru varianta cu carne, se folosește carne roșie tocată.

 După ce sunt umplute, legumele se pun într-o tavă adâncă și se toarnă peste ele un sos făcut din ulei de măsline, oregano, sare, piper și miezul roșiilor scobite. Gemista se coc în cuptor și sunt gata în 30-45 de minute, dar gustul lor este încă și mai bun a doua zi. Se pot servi alături de o salată, brânză feta sau binecunoscutul tzatziki.

Kali Orexi! Poftă Bună!

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu