Plaja Madés, unde munții și marea se contopesc / Ghid Turistic



Zona

 Madés este un sătuc de pe țărmul mării, la origine, parte din satul numit Lygaria, situat la 15 km nord-vest de Heraklion. Amplasat într-un cadru natural pitoresc în jurul unui mic golf, Mades este o așezare liniștită, retrasă, cu o atmosferă mult mai calmă decât zonele turistice similare de lângă orașul- capitală.

 Golful are o orientare nordică, din cauza căreia este expus la vânturi reci, iarna. Doar câteva persoane locuiesc aici permanent, cele mai multe proprietăți având regim de case de vacanță și apartamente de închiriat. Un minimarket, barul plajei și câteva taverne sunt disponibile prin zonă, însă majoritatea turiștilor preferă să frecventeze localurile și magazinele din satele vecine, Agia Pelagia și Lygaria, care oferă mai multe opțiuni.




Plaja

 Plaja are nisip și pietriș fin și o apă cristalină, calmă, bună pentru înotat. În ciuda acestor caracteristici și a priveliștii încântătoare spre mare, Mades este mai puțin cunoscută și vizitată, nu doar fiindcă este o plajă mică, ci mai ales din cauza accesului dificil pe străduțele abrupte ale satului și a numărului redus de locuri de parcare.

 O latură a golfului este ocupată de un resort cochet, cu vile cubiste, terasate, cu vedere la mare și un atractiv beach bar, cocoțat pe stânci. Plaja este aproape în întregime administrată de hotel, ce pune la dispoziția oaspeților umbrele și șezlonguri și din acest motiv, uneori, în vârful de sezon, vizitatorii spontani pot să nu găsească locuri libere.




Ce puteți face aici

 Pe partea stângă a golfului, bucăți uriașe de stâncă s-au prăvălit, formând un traseu  accidentat de aproximativ 100 m, pe care turiștii se aventurează, pășind ca pe o planetă ciudată. La capătul acestuia, cele două insule mici semănând cu doi monștri tolăniți în apă, față în față, sunt simbolul reprezentativ al satului Madés.

 Grație faptului că golful este parțial protejat de curenții marini, înotul este o plăcere aici și, de asemenea, locul servește pentru ancorarea bărcilor private și a celor pentru sporturi nautice, precum șalupele sau ski jet-urile. Fundul mării, stancos, este bogat în specii de pești, ceea ce face ca golful să fie potrivit pentru snorkeling, scufundări și pescuit.



Cum ajungeți aici

 Pentru a ajunge aici din Heraklion, o luați pe Drumul Național spre Rethymno și, după Podul Pantanassa și apoi Podul Palekastro, prindeți ieșirea spre Mades / Paralia Lygarias. La doar 1,5 km, există un indicativ pentru Madé, iar drumul începe să coboare spre mare.

 Din cauza străzilor abrupte și înguste cu curbe strânse, niciun autobuz nu poate ajunge până la plajă. Există însă autobuze din Heraklion spre localitatea vecină, Agia Pelagia, iar unele dintre ele au stație chiar în incinta resortului.



Puteți găsi mai multe informații interesante despre plaje, în articolul Top 10 plaje de vizitat în Creta.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu