”Din Grădină pe Masă” la Restaurantul Mezes din Malia / Video



Tradiții culinare cretane la taverna cu grădină, Mezes din Malia

Locul:

 Chiar la ieșirea din orașul Malia spre stațiunea Stalida, există un restaurant pe care majoritatea oaspeților îl apreciază în trei vorbe: mâncare bună, prețuri corecte, experiență frumoasă. Se numește Mezes Garden. Dacă se întâmplă să treci pe acolo, găsești ceva încă mai atractiv, care te va convinge să înșfaci o furculiță și sa iei un loc la masă. Sau să vrei să revii.

 Mezes (însemnând „gustare”) este o tavernă tradițională grecească, foarte primitoare pentru cupluri, familii și grupuri, cu o terasă-grădină rustică și un loc de joacă pentru copii, în spate. Chiar dacă este destul de încăpătoare, poate necesita rezervări pentru orele de seară, când este foarte aglomerată. Mezes oferă un meniu tradițional cretan și mediteranean, dar punctele sale forte sunt eco-grădina de legume aflată alături și stilul arhaic de gătit - „din grădină pe masă”, tot mai apreciat în bucătăria modernă.

Filosofia

 Preparatele Mezes urmează înțelepciunea și bunul simț al tradiției culinare cretane, cu onestitate și fără extravaganță. Principiile sunt: produse agricole locale, de sezon și proaspete, dieta pe bază de legume și verdețuri, porții echilibrate de carne - destulă cât să vină bine cu unul, sau chiar două pahare de vin, tehnica simplă de preparare a mâncării, dar - aici e secretul - cu priceperea moștenită de a obține arome diferite din aceleași ingrediente. Și, să nu uităm, utilizarea exclusivă a uleiului de măsline virgin, unul dintre stâlpii dietei sănătoase autohtone.

Mâncarea:

 Binecuvântate de lumina soarelui și hrănite de solul generos, legumele multicolore, coapte, sunt selectate cu atenție, culese cu respect și pregătite conștiincios pentru orice farfurie. Într-un ritual minimalist, energia ingredientelor este transformată în tradiționalele mâncăruri ”de casă” - vegetariene sau cu carne - în timp ce peștele și fructele de mare proaspete sau popularele pasta și pizza italiene devin opțiuni pentru clienții mai cosmopoliți.

 Împreună cu băuturile preferate, poți alege o salată aperitiv sau un platou dublu cu gustări calde și reci, precum popularele dolmades (sărmăluțe vegetariene), keftethakia (chifteluțe prăjite), kolokeftedes (chiftele de dovlecel), manitaria (ciuperci prăjite), tzatziki (sos de iaurt cu castraveți și usturoi), fava (piure de năut), brânză halloumi la grătar sau feta marinată, însoțite de baxmati, un asortiment de pesmeți.

 Felul principal poate include un grătar mixt, sau souvlaki (frigărui de porc), pita gyros (carne de porc sau pui prăjită și legume învelite în lipie), sau dacă preferi o carne mai ușoară, un picior de pui prăjit, un pește la grătar sau niște inele de calamar, garnisite cu cartofi. Dacă ești vegetarian sau ții post, ai o mulțime de opțiuni - dar încearcă gemista (roșii umplute cu orez), dakos (un fel de bruschetta cu brânză feta, roșii, oregano și ulei de măsline) și horta (verdeață înăbușită, cu ulei de masline și lămâie).

  Ca în aproape orice tavernă serioasă din Creta, o înghețată artizanală, o plăcintă delicioasă cu mere sau un platou cu fructe proaspete, însoțite de o sticluță de băutură digestivă - ouzo sau raki - din partea casei, vor încheia experiența culinară. Magia este că nu vei înțelege niciodată cum pot zbura două ore atât de repede...

Oamenii:

  Mezes Taverna este povestea clasică a unei tradiții de familie, transformată într-o pasiune și o afacere trans-generațională. Umăr la umăr, trei generații lucrează acum împreună și își pun energia, experiența,  și inima în sprijinul tradiției, străduindu-se să asigure servicii de bună calitate și să creeze plus-valoare. Un spectacol de arome și gusturi cretane, o mâncare savuroasă pentru simțuri. Odată ce intri, văzând zâmbetele și bucuria lor, simți că ești acasă la cel mai bun prieten...

 Mezes Taverna poate fi locul preferat pentru mesele cu familia în timpul vacanței din Malia. Și un nume de care să-ți amintești când vei fi acasă și-ți va fi dor de mâncarea tradițională cretană. 😊

Kali Orexi! Poftă Bună!

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu